Mededelingen van het bestuur

Bladeren in de moestuin: laat ze gerust liggen
Als de bladeren vallen, zijn we vaak geneigd om die zo snel mogelijk op te ruimen. Eigenlijk is dat niet nodig. Het is immers een heel natuurlijk fenomeen dat gevallen bladeren de grond tijdens de herfst en winter bedekken. Maar waar houd je het best rekening mee als je bladeren in je moestuin wilt gebruiken?

1. Bladeren tussen de groenten zijn een prima vorm van mulch in de herfst, met uiteraard ook de bijbehorende voordelen: de grond koelt minder snel af en er groeien minder ongewenste planten.

2. Braakliggende bedden kun je bedekken met een dikke laag bladeren, zodat er geen planten meer groeien of kunnen kiemen. De laag zorgt er ook voor dat extreme weersomstandigheden minder vat hebben op de bodem: geen modderpoelen, geen aarde die wegspoelt tijdens regenbuien, geen opwaaiend zand bij hevige wind, minder uitdroging door de zon en bescherming tegen koude. Het bodemleven vaart er wel bij en kan heerlijk zijn werk doen.

3. In principe zijn zo goed als alle bladeren geschikt. Je kiest het best voor een mengeling van verschillende bladeren. Die van de wilg zullen bijvoorbeeld veel sneller vergaan dan die van de eik.

4. Let op met bladeren van zieke bomen. Bladeren met perenroest, schurft, gallen, bladvlekken- of witziekte vermijd je maar beter.

5. Bladeren die je niet kwijt kunt in je moestuin zijn perfect materiaal voor een bruine laag in je composthoop. Eventuele overschotten kun je in wachthopen in de buurt van je composthoop bewaren voor momenten dat je niet veel bruin materiaal hebt.

6. Na de winter kunnen bladeren die nog niet vergaan zijn, ook de composthoop op.

7. Als je met een grasmaaier over de laag bladeren gaat in de lente en ze op die manier verhakselt, kun je het materiaal mee inwerken in je bodem. Daar wordt de bodemstructuur

 

Beste wensen voor 2023

De beste wensen voor het nieuwe jaar en dat het maar een goed tuindersjaar mag worden. Het afgelopen jaar is terugkijkend een bewogen jaar geweest. De droge zomer zorgde voor problemen op de tuin. Bijna dagelijks water geven stond op een gegeven moment op het menu. Terugkijkend zijn er gelukkig ook veel positieve zaken op te noemen. De verhuur van tuinen loopt heel goed. Er is heel veel belangstelling van mensen die een tuin willen huren, dat blijkt wel uit de lange wachtlijst die er is. In het hoogseizoen stonden er bijna 20 mensen op de wachtlijst. Aan het eind van het jaar was bijna de helft van de lijst weggewerkt. Ook kan nu alleen een tuin van 75m2 gehuurd worden, zodat we 96 tuinders blij kunnen maken.