Mededelingen van het bestuur

Bladeren in de moestuin: laat ze gerust liggen
Als de bladeren vallen, zijn we vaak geneigd om die zo snel mogelijk op te ruimen. Eigenlijk is dat niet nodig. Het is immers een heel natuurlijk fenomeen dat gevallen bladeren de grond tijdens de herfst en winter bedekken. Maar waar houd je het best rekening mee als je bladeren in je moestuin wilt gebruiken?

1. Bladeren tussen de groenten zijn een prima vorm van mulch in de herfst, met uiteraard ook de bijbehorende voordelen: de grond koelt minder snel af en er groeien minder ongewenste planten.

2. Braakliggende bedden kun je bedekken met een dikke laag bladeren, zodat er geen planten meer groeien of kunnen kiemen. De laag zorgt er ook voor dat extreme weersomstandigheden minder vat hebben op de bodem: geen modderpoelen, geen aarde die wegspoelt tijdens regenbuien, geen opwaaiend zand bij hevige wind, minder uitdroging door de zon en bescherming tegen koude. Het bodemleven vaart er wel bij en kan heerlijk zijn werk doen.

3. In principe zijn zo goed als alle bladeren geschikt. Je kiest het best voor een mengeling van verschillende bladeren. Die van de wilg zullen bijvoorbeeld veel sneller vergaan dan die van de eik.

4. Let op met bladeren van zieke bomen. Bladeren met perenroest, schurft, gallen, bladvlekken- of witziekte vermijd je maar beter.

5. Bladeren die je niet kwijt kunt in je moestuin zijn perfect materiaal voor een bruine laag in je composthoop. Eventuele overschotten kun je in wachthopen in de buurt van je composthoop bewaren voor momenten dat je niet veel bruin materiaal hebt.

6. Na de winter kunnen bladeren die nog niet vergaan zijn, ook de composthoop op.

7. Als je met een grasmaaier over de laag bladeren gaat in de lente en ze op die manier verhakselt, kun je het materiaal mee inwerken in je bodem. Daar wordt de bodemstructuur

Wachtlijst 

Sinds de corona tijd hebben we bij de Volkstuinvereniging te maken met een wachtlijst van meer dan 15 personen. Als we uitgaan dat 10% van de leden per jaar er mee stoppen, dan moet men nog een hele tijd wachten voordat men aan de beurt is.
Daarom is de Volkstuinvereniging bezig met een kleine uitbreiding van ons complex.
Zo kunnen we grond van de bijenvereniging huren, zodat we 7 tuinen van 50 m2 er bij kunnen maken.

Gecomposteerde mest
Beste moestuin liefhebber,
Ik ben in het bezit van paarden.
Nu heb ik gecomposteerde mest zonder rommel erin die gratis afgehaald kan worden.
Tevens heb ik tassen van 120 liter waarin de mest kan.
Indien u interesse heeft.
Het adres is, Clabanusweg 10, Klarenbeek, aan de kant van Eerbeek.
Annelies Graham, tel.06-51019090